içinde

BIOS Temelleri: Bilgisayarınızın Bellenimini İlk Kullanım İçin Nasıl Yapılandırırsınız

BIOS Temelleri
BIOS Temelleri

Önceden oluşturulmuş bir masaüstü bilgisayar satın aldıysanız , üreticinin kutudaki donanım için temel giriş/çıkış sistemi (BIOS) ayarlarını optimize etmesi güvenilir bir bahistir

– ancak bu tarz şeyleri test etmek ve “güven ama doğrula” yapmaktan asla zarar gelmez. Ancak kendi masaüstü bilgisayarınızı (talep eder ilk, ister hayatınızdaki en yeni olsun) kurduysanız veya önemli bir bileşeni yükselttiyseniz , BIOS’unuzla en azından biraz uğraşmak isteyeceksiniz . Aslında, başka seçeneğiniz olmayabilir.

Belki “BIOS” kısaltması sizin için yenidir veya BIOS’un ne işe yaradığını biliyorsunuzdur, ancak tipik bir menüdeki birçok menü sizi korkutur. Korkmayın—BIOS’ta çoğu PC kullanıcısının gitmesi gereken yalnızca birkaç yer var. BIOS çipi, PC’nizin ana kartında bulunan ve PC’nize bağlı donanımı başlatmak ve çalıştırmak için düşük seviyeli ayarları saklayan, çoğu zaman “firmware” olarak adlandırılan bir silikon parçasıdır. Yeni bellenim sürümleri çipin üzerine yazılabilir ve ana kart üstündeki bir madeni para büyüklüğündeki pil sayeinde PC kapatıldığında yada fişi çıkarıldığında BIOS içeriği korunur. Ürün yazılımı, işletim sisteminin haricinde çalışır; en basit düzeyde, PC’nize önyükleme yaparken, işletim sistemi yüklü sürücüyü nereye bakacağınızı, RAM ve CPU’nuzu tam olarak ne kadar süratli çalıştıracağınızı ve oldukça daha fazlasını söyler.

“BIOS” terimi hakkında biraz daha bilgiyle başlamalıyız. Bugünlerde modern anakartlar, birçok kullanıcının Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arabirimi (UEFI) ismi verilen klasik BIOS ürün yazılımı ile alakalı düşündüklerinin bir evrimini yürütüyor. UEFI, fazlaca terabaytlı sürücülerden önyükleme kabiliyeti benzer biçimde klasik BIOS’ların bazı sınırlamalarını ortadan kaldıran ve grafiksel, tıklanabilir menülere müsaade eden son yılların bir güncellemesidir. BIOS, bir çok PC kullanıcısının bilmiş olduğu genel, eski terim olduğundan, burada “BIOS” ve “UEFI” terimlerini birbirinin yerine kullanacağız. Ancak, sisteminizin, son birkaç yıla aitse, muhtemelen bir UEFI biçimi çalıştırdığını bilin. Gerçekten de, bazı anakart üreticileri UEFI tabanlı bellenimlerini, Click BIOS’lu MSI yada UEFI BIOS Utility’li Asus gibi bir BIOS olarak adlandırıyorlar.
Bir BIOS, temel sistem bilgilerinin özetlerini gösteren ve en yaygın BIOS işlerine erişmenizi sağlayan bir “EZ modu” menüsüyle birlikte, genellikle “Gelişmiş mod” menüsünde düzinelerce alt ayar içerebilir. Hız aşırtmacılar ve sistem ayarlayıcıları, ezoterik BIOS alt menülerine girecek kişilerdir ve o vakit bile, ancak bir kaşık dolusu seçenekle uğraşma eğilimindedirler.


Kendi bilgisayarınızı yeni kurduysanız yada CPU veya hafıza gibi mühim bir parçayı yükselttiyseniz, performansın her bir zerresini tüketmeye kayıtsız olsanız bile, birkaç temel ayarı kontrol etmek için BIOS’unuzu yeniden ziyaret etmek işe fayda. Bilgisayar. Aslında, bir işletim sistemi oluşturmak için bilgisayarınızın Windows kurulum flash USB’nizi yada diskinizi tanımasını sağlamak için BIOS dalışına gitmeniz gerekebilir.

Bazı temel BIOS bilgisine sahip olmaya hazır mısınız? PC’nizin BIOS’unda nasıl kullanacağınızı ve anakart satıcıları içinde nasıl farklılık gösterebileceklerini bilmeniz ihtiyaç duyulan dört temel öğeyi gözden geçirelim. Anakarttan panoya ve üreticiden üreticiye her BIOS varyasyonunu hesaba katmak imkansızdır . Ancak kılavuzumuz, herhangi bir anakart BIOS’unda önemli şeyleri tanımaya hazır hale getirecektir.

  1. BIOS/UEFI’nizde Önyükleme Sırasını Kontrol Etme ve Değiştirme
  2. BIOS/UEFI’nizde Önyükleme Diski Aktarım Modlarını Nasıl Ayarlayabilirsiniz?
  3. BIOS/UEFI Bellenimi Nasıl Güncellenir ?
  4. BIOS/UEFI’nizde XMP Profili Nasıl Kurulur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Rode PSA1+

    Rode PSA1+ Mikrofon İncelemesi !

    BIOS Temelleri

    BIOS/UEFI’nizde Önyükleme Sırasını Kontrol Etme ve Değiştirme