BIOS/UEFI’nizde Önyükleme Sırasını Kontrol Etme ve Değiştirme
Diyelim ki yeni, pak bir M.2 veya 2,5 inç SSD veya sabit sürücüyle dolu yeni bir PC yapınız var. Diyelim ki işletim sistemi için boş bir sürücünüz ve önyüklenebilir yükleme medyanız var (örneğin, bir Windows 11 flash şoför ). Bu senaryoda, çağdaş anakart müstahsil yazılımı, sürücünüzün boş bulunduğunu otomatikman algılamalı ve yükleme ortamından önyüklemeye çalışmalıdır. Ancak çeşitli nedenlerle, bunlardan bazıları yapınız için geçerli olmayabilir ve bunu manuel olarak yapmanız gerekebilir.
Neyse ki, anakartlar, bir önyükleme sürücüsü seçim menüsüne girmek için işlev tuşlarını kullanacak biçimde programlanmıştır: Modern anakartlarda Asus, F8, ASRock ve MSI F11 ve Gigabyte F12 kullanır; bunların herhangi biri, o F tuşuna zamanında basılarak etkinleştirilebilir. BIOS yardımcı programını harbiden yükleyebilmeniz için sistem başında görüntülenen bellenim (BIOS) açılış ekranında . Elbette, önyükleme sürücüsü seçiminizi “yapışacak” olarak belirlemek isteyebilirsiniz ve bunun için BIOS’un kendisine ve grafik kullanıcı arabirimine (GUI) girmek için klavyenin Sil tuşunu kullanmak isteyeceksiniz.
Ilk olarak, en başta bilgisayarınızın BIOS’una girmekle ilgili bir not. Tahtaya bağlı olarak birazcık ergonomik gerektirebilir. Açıldıktan kısa bir süre sonra ve ilk logo monitörü yada RAM numaralandırma geri sayımı göründüğünde, sistem BIOS’unu başlatmak için ölçülen aralıklarla Sil’e dokunmak isteyeceksiniz. (Bazı kartlar, bilhassa daha eski olanlar, BIOS’a girmek için F8 şeklinde başka tuşlar kullanabilir. İlk sistem açılış monitörü, “kuruluma girmek” için hangi tuşa yada tuşlara basmanız icap ettiğini söyleyebilir. İstediğiniz budur.)
Çoğu kullanıcının uygar bir BIOS’ta deneyimleyeceği deneyimlerin genişliğini temsil etmek için üç anakart seçtik. İkisi AMD işlemcileri destekler ve biri Intel’i destek sunar.
Aşağıdaki ilk iki monitör görüntüsü, varsayılan EZ modu BIOS arayüzünde, önyükleme sırasını değiştirmek için Asus ve ASRock’un menünün sağ tarafında basit tıkla ve sürükle düzenlemelerine sahip bulunduğunu gösteriyor. Tereyağından kıl çeker gibi.
Bu arada MSI’ın tıkla ve sürükle önyükleme önceliği menüsü, EZ Menüsünün ana bölümünün üstünde küçük simgeler olarak görünür ve algılanan iki sürücüyü (pembe renkle vurgulanmıştır) ve birkaç algılanmayan önyükleme aygıtını gösterir. MSI’ın stratejisi hem ileriye dönük hem de gelenekseldir; kullananların hemen sonra bağlanırsa taşınabilir bir sürücüden yada taşınabilir sürücü bağlı değilken kurulu bir sürücüden önyükleme yapmasına olanak tanır.
Diğer birçok müstahsil, gezinmeyi kolaylaştırmak için algılanmayan sürücüleri BIOS önyükleme seçim menüsünden kaldırdı. Farklı kart üreticilerinin BIOS’larının algılanmayan sürücülerin açısına değişik yaklaşımlar sergilediğini işaret etmek için bunu işaret ediyoruz.
Daha ilkin belirtildiği benzer biçimde, çoğu müstahsil, EZ veya EZ modu GUI’sine ayrıca ek özelliklere sahip bir Gelişmiş mod GUI’si de sunar. Bir klavye kısayol tuşu, bu iki arayüz stili içinde geçiş yapar; Asus ve MSI, tipik olarak F7 işlev tuşunu ve ASRock the F6’yı kullanır. Asus’ ve ASRock’un Gelişmiş GUI önyükleme menüleri Önyükleme sekmesinin altında bulunur ve tekrar yalnızca algılanan aygıtları gösterecek şekilde basitleştirilmiştir…
Bu arada, MSI’ın Gelişmiş tarzdaki kullanıcı arayüzü, kullanıcının Ayarlar seçiminden Önyükleme’ye (Ayarlar menüsünün orta öğesi) geçmesini ve klavyenin artı ve eksi tuşlarını kullanarak yine düzenlenebilecek bir liste getirmesini gerektirir. Bu diziyi aşağıdaki ekran dizisinde görebilirsiniz…
Diğer pek fazlaca anakartın cihaz yazılımı arabirimleri artık Asus veya ASRock’unkine benzer bir biçimi takip ediyor. Kısacası, yeniden de, PC’nizin yapım aşamasındaysanız, önyükleme aygıtını bulmak için bu menüleri kullanabilirsiniz (bu günlerde, genellikle üstünde Windows 10/11 yada başka bir işletim sistemi yükleyicisi bulunan bir flash sürücü) ve Windows yükleme işlemini başlatmak için BIOS’un bunu algılamasını sağlayın. Veya, PC oluşturma veya yükseltme işleminizde bu noktadan sonraysanız, sistem herhangi bir nedenle otomatikman algılamıyorsa, yükleme anahtarını çekebilir ve bu menüyü, amaçlanan son önyükleme sürücüsünü imlemek için kullanabilirsiniz.
Önyükleme ortamınız için BIOS’un evvela hangi sürücüye bakacağını seçtikten sonrasında, tarzı kilitlemek için “Kaydet ve Çık” seçeneğine dikkat edin. Birçok BIOS’ta bu işleve F10 kısayol tuşu ile ulaşılır.
GIPHY App Key not set. Please check settings