Merhabalar Bir günde bir il serüvenimizin bugünkü ili BİNGÖL !
Anadolu’nun hasım istilası görmeyen bölgelerinden birisidir. Bingöl’ün zamanı daha oldukca komşu illerin zamanı incelenerek çıkarılmıştır.
Erzurum, Erzincan, Diyarbakır, Bitlis, Ahlat, Van ve Tunceli şehirleri eski devirlerde bir beyliğe veya hükümdara başşehir olmuştur.
Bingöl daha oldukça bu beyliklere bağlı otlak olarak tutulmuştur. Şimdiye kadar Bingöl ili sınırları arasında bir şelıir kalıntısına rastlanmaması bunu doğrular.
Tarihçi Heredot bir eserinde Anadolu’yu bir ekip yerlere ayırarak bugünkü Muş, Diyarbakır ve Bingöl illerinin bulunduğu bölgeye “ KOMOJEN” adını vermiştir.
Bingöl ili Osmanlı Devleti zamanında komşu illere bağlı olarak yönetim edilmiş, ancak Cumhuriyet devrinde bir il haline gelmiştir.
Bingölün ÇOĞRAFİ DURUMU
Bingöl İli Doğu Anadolu Bölgesi Yukarı Fırat bölümünde yer alır. Doğusu Muş, kuzeyi Erzurum ve Erzincan, Batısı Tunceli ve Elazığ, Güneyi ise Diyarbakır İlleri ile çevrilidir. Bingöl İli 41º 20 ve 39º – 56º doğu boylamları ile 39º – 31 ve 36º – 28º şimal enlemleri içinde yer alır.
İlin Merkez haricinde Adaklı, Genç, Karlıova, Kiğı, Solhan, Yayladere ve Yedisu olmak üzere 7 İlçesi bulunmaktadır.
İl Merkezi denizden 1151 metre yükseklikte Çapakçur ovasının kuzeybatı köşesinde Murat suyuna Genç İlçesi civarında kavuşan Göynük suyunun bir koluna hakim düzlük üzerinde kurulmuştur.
Elazığ – Tatvan yolu üstündeki Bingöl, daha önceleri burada vadi arasında kurulu iken şehrin 1950’lerden sonra hızla gelişmesi sonucunda hakim olan düzlüğe göç eder.
Peki Bingöl iline ulaştınız hemen bir günde nereleri gezelim:

Yolçatı Kayak Merkezi
Kış aylarında kar kalınlığının metrelerle ölçüldüğü ve dağlık arazi üzerine kurulmuş olan Bingöl’de yapılabilecek en iyi aktivitelerden birisi ne olursa olsun kayak.
Kış boyu açık olan kayak merkezi spor tutkunları için ülkü bir seçim.

Sebeterias Kalesi
Murat Vadisi’nde bulunan Sebeterias Kalesi, Bingöl yaylalarını kaptırmamak isteyen Urartular tarafından yaptırılan üç kaleden biridir.
Kiğı Kalesi
Bizans zamanından kalma Kiğı Kalesi, Kiğı ilçesindedir
. Kayalıklar üstünde kurulmuştur ve Peri Suyu’na bakmaktadır.

Çır Şelalesi
Uzundere’nin suyunun 100 metre yükseklikteki kayalardan yine kayaların üstüne dökülmesiyle oluşan şelale, gösterişli bir görünüme sahip.
Güneşin Doğuşu
Güneşin doğuşunun en az Alpler’deki kadar güzel görülebildiği 3250 metre yükseklikteki Kala Tepesi de Bingöl’dedir.
Kral Kızı Kalesi
Pers hükümdarı tarafınca kızı için yaptırılan Kral Kızı Kalesi, Genç ilçesindedir. Günümüzde mesire yeri olarak da kullanılmaktadır.
Bal Kaymak Evleri
Kuruca Köyü bölgedeki en güzel bal, kaymak ürünlerini çıkarmasıyla ünlüdür. Bu yüzden köy bu isimle anılır.
Yüzen Adalar
Türkiye’de aslında 22 adet yüzen ada bulunmasına karşın en ünlüsü Bingöl’dedir. Solhan ilçesinde bulunan ada Turnalar Gölü de denilen Yüzen Ada Gölü’ndedir.
Kös Kaplıcaları
Maden suyu olarak içilebilen suların da bulunduğu kaplıcalar bölgesinde, oteller ve havuzlar da kurulmuştur.
Romatizmaya iyi geldiği söylenmektedir.
Sülbüs Dağı
Karın eksik olmadığı tepesiyle ünlü olan Sülbüs Dağı’nın bir kısmı Tunceli’de bir kısmı ise Bingöl’dedir.
Halk tarafınca mesire ve avcılık faaliyetleri için de kullanılır.
Umarım yazımızı beğenmişsinizdir sosyal medyada paylaşarak bizi desteklerseniz seviriniriz iyi gezmeler..