içinde

Bir Günde Elazığ’da Gezilecek Yerler

ELAZIĞ GEZGİN
ELAZIĞ GEZGİN

Merhabalar Bir günde bir il serüvenimizin bugünkü ili Elazığ !

Yeni bir yerleşim merkezi olan Elazığ’ın tarihi, tarihçiler tarafınca, devamı olduğu Harput şehir tarihi ile beraber inceleniyor.

Gerçekten; bugünkü kent merkezinden ancak 5 km uzaklıkta bulunan Harput, yazılı kaynaklara bakılırsa M.Ö. 2000 yılına dayanan 4000 senelik tarihiyle, Elazığ’ın ilk yerleşim bölgesi. Tarihi kaynaklarda, Harput’a ilk yerleşenlerin “Hurriler” olduğu belirtiliyor.

Asya çıkışlı oldukları tezi sıklıkla kabul kabul eden Hurriler’in tekrar bölgede yerleşmiş olan Hititler ve Asurlar’la ilişki içinde olduğu biliniyor.

Hititler’in başkenti Boğazköy’de bulunan yazılı kaynaklarda Harput’tan “İşuva” olarak sözedilmesi bu bilgiyi doğrular özellikte. MÖ. 9. Yüzylda,

Doğu Anadolu’da devlet kuran Urartular’ın Elazığ tarihli yeri ise Harput Kalesi’nin taşımış olduğu Urartu Dönemi izlerinden gözlemlenebiliyor.
Konumu itibarıyla; ili doğudan Bingöl, kuzeyden Keban Baraj Gölü vesilesiyle Tunceli, batı ve güneybatıdan

Karakaya Baraj Gölü vesilesiyle Malatya illerinin arazileri çevrelemektedir. İlin sınırları 8.327 km²si kara, 826 km²si baraj ve naturel göl olmak üzere toplam 9153 km²lik alanı kapsamaktadır.


Harput Buzluk Mağarası

buzluk magarası elazıg
Elazığ’a 12 km, Harput’a 4 km mesafede bulunan Buzluk Mağarası, Keban Baraj Gölü’nün seyir tepesi konumunda yer ediniyor.

Yapılan araştırmalara nazaran Buzluk Mağarası’nın zamanı Urartulara kadar uzanıyor. Yani Harput’un tarihinden bile daha köklü bir geçmişe sahip Buzluk Mağarası.

Turistik açıdan fazlaca büyük bir öneme haiz olan Buzluk Mağarası’nın en önemli özelliği ise yazın serin, kışın ise sıcak olması.

Jeomorfolojik yapısı sebebiyle mağara içerisinde meydana gelen klimatolojik şartlar ve hava sirkülasyonu dolayısıyla yazları içinde organik tabakalar, sarkıtlar ve dikitler halinde buzlar oluşuyor.

Kış mevsiminde ise bu durumun tam tersine buz oluşumu meydana gelmiyor ve içeride sıcak bir hava hüküm sürüyor.

Hatta bu özelliği nedeniyle eski tarihlerde başta Serince (Şüşnaz) Köyü olmak suretiyle, yöre köylerde yaşayan insanlar, yemeklerini saklamak için bu mağarayı kullanıyorlarmış. Mağara içinde meydana gelen buzların bazı hastaların tedavisinde kullanıldığına dair bir ekip rivayetler de söz mevzusu

Hazar Gölü Plajı


Elazığ’a 22 km uzaklıkta bulunan Hazar Gölü, Hazarbaba ve Mastar dağları içinde kalmış, ülkemizin yegane güzelliklerinden biri. Mavinin ve yeşilin muhteşem uyumunu gözler önüne seren Hazar Gölü Plajı ise 22 km uzunluğunda bir kumsal şeridini oluşturuyor. Berrak, sodasız ve tuzsuz suyu ile Hazar Gölü, büyüklüğü nedeniyle civar halkı tarafından Hazar Denizi olarak tabir ediliyor.

Hazar Gölü Plajı’nın etrafında bugünlerde pek oldukça toplumsal tesis kurulmuş durumda. Batıda bulunan gezim merkezlerinde aranılan her şeyi, Hazar Gölü çevresinde bulabilmek mümkün hale getirilmiş. Hatta bundan dolayı Güneydoğu Anadolu’nun Bodrum’u olarak nitelendiriliyor Hazar Gölü Plajı

Elazığ Kapalı Çarşı


Elazığ’ın en mühim ve en eski tecim merkezi olan Elazığ Kapalı Çarşı, ancak yerel halkın değil, Elazığ’a gelen turistlerin de uğrak noktalarından biri haline gelmiş durumda.

2013 yılında zamanı yapısının bozulmayacak şekilde restore edilmesinden sonra popülaritesini iyice arttıran

Elazığ Kapalı Çarşı’da, Elazığ yöresine has Ağın Leblebisi, baharat çeşitleri, badem şekeri, pekmez, tulum peyniri ve orcik gibi birçok ürün bulabiliyorsunuz.

Elazığ Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi


Fırat Üniversitesi kampüsü içerisinde yer alan Elazığ Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi, 1982 senesinde hizmete açılmıştır.

İlk olarak “’Harput Müzesi”’ olarak 1965 senesinde kurulan bu müze daha sonraları üniversite bünyesindeki Mühendislik Fakültesi’ne, 12.700 m2 lik bir alana taşınmıştır.

Müzede yapıla kazılar cevabında elde edilen Neolitik, Kalkolitik, Erken Tunç, Orta Tunç, Selçuklu ve Osmanlı benzer

biçimde dönemlere ilişik buluntular sergilenmektedir. Arkeolojik buluntuların sayısının fazla olduğu Elazığ Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi’nde aynı zamanda etnoğrafik eserler de sergilenmektedir.

Bu eserler içinde ise halı, kilim, gümüş eşyalar, zamanı ve eski paralar, oymalı yazmalar, el işi ürünler ve mutfak gereçleri gibi eserler yer almaktadır.


Harput Kalesi


Elazığ ilinde bulunan ve ismini bulunduğu Harput ilçesinde alan Harput Kalesi’nin zamanı çok eskilere dayanmaktadır.

Süt Kalesi olarak de malum Harput Kalesi’nin bu şekilde isimlendirilmesinin sebebi olarak bir rivayet ifade edilir. Rivayete göre kalenin inşası sırasında harca su değil de süt karıştırılmış olmasıdır.

Süt karıştırılmasının sebebi olarak da kalenin inşa edilmiş olduğu yıllarda bölgede su kıtlığı yaşandığı için süt kullanıldığı söylene gelmiştir.

Harcına süt karıştırıldığı düşünüldüğü için de halk içinde Harput Kalesi’ne Süt Kalesi de denilmektedir.

Kalede meydana getirilen bilimsel niteliği olan araştırmalar sonucu bu yapının Urartu’lar tarafından M.Ö. 8 yy. Yapılma olduğuna dair bulgulara erişilmiştir.

O dönemlerden günümü kadar gelmeyi başaran ender yapılar arasındaki

Harput Kalesi, zamanında bölgeyi eline geçiren beylikler ve Osmanlı döneminde onarımlar görmüştür. Son olarak da cumhuriyet döneminde restorasyon görmüştür.

Dikdörtgen bir yapıya sahip olan Harput Kalesi iki bölümden oluşmaktadır. Bu iki bölümden biri iç kale, diğeri de dış surlardır.

Ancak bu dış surların büyük bölümü gönümüze kadar gelmeyi başaramamıştır.

Kalenin kullanıldığı dönemlerde içinde; hastane, cephanelik, tahıl ambarı ve sarnıç benzer biçimde bölümleri mevcutmuş.

Kalenin dış surlarının çevrelediği yer ise birçok konutu ve dükkanı içerisine alan

bir yerleşim yeri durumundaymış.


Hazarbaba Kayak Merkezi


Kış turizmin geliştiği noktalardan biri de Elazığ Sivrice’de bulunan Hazarbaba Kayak Merkezi’dir. Hazarbaba Kayak Merkezi, aynı adı taşıdığı Hazarbaba Dağı’nda bulunmaktadır.

Özellikle günübirlik ziyaretçilere hizmet vermekte olup; 1997 yılından bu yana mühim bir gezim noktasıdır.

Kayak merkezinde tesis bulunmakla beraber, 6 kilometre uzaklıkta olan

Hazar Gölü kenarında büyük bir otel bulunmaktadır.

Elazığ’a bir gezi planlıyorsanız; günübirlik Hazarbaba Kayak Merkezi’ne gidebilir ve dostlarınızla kayak yapmanın tadını çıkarabilirsiniz.

Kayak Merkezi’ne ulaşımda güçlük yaşamayacaksınız. Elazığ’a 30 kilometre uzaklıktadır ve Sivrice’ye ancak 6 kilometrelik bir mesafede yer alır.


Karakoçan Golan Kaplıcaları


Elazığ’ın Karakoçan ilçesine 18 km mesafede yer alan Karakoçan Golan Kaplıcaları

her yıl binlerce ziyaretçinin akınına uğruyor.

Doğal zenginlikleri ile ön plana çıkan Karakoçan kazasının batısındaki

Yoğunağaç Köyü’nde bulunan Peri Çayı’nın derhal yanı başlangıcında

yer alan Karakoçan Golan Kaplıcaları, Peri Suyu ile birlikte oldukca güzel bir manzaraya haiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

    BİNGÖLDE GEZİLECEK YERLER

    Bir Günde Bingöl de Gezilebilecek Yerler

    Büyük oyuncak ve eğlence şirketi NFT Koleksiyonunu Açtı !