içinde

Dogecoin’in hikâyesi: Bir şakadan doğmuştu

[ccpw id=”230″]

Dünya çapında kripto paralara yönelik merak ve talep her geçen gün artmakta. Pek çok kripto para işlem görüyor, düşüyor, çıkıyor… Bunların arasında öyle biri var ki bir internet şakasından yola çıktı, değerini yüzde 18 bin artırdı. İşte, Elon Musk’ın “Kaçınılmaz” dediği, Dogecoin’in hikâyesi.
Kripto varlık dünyasının yeni bir yıldızı var. Hem de bir şaka olarak ortaya çıkmış bir yıldız. Hakkında Elon Musk’ın tweet’ler attığı, ünlü iş insanı Mark Cuban’ın “eğitici ve eğlenceli” bulduğu bir varlık. Adeta bir fenomen…

Dogecoin’den söz ediyoruz. Bir yılda değerini yüzde 18 bin oranında artıran Dogecoin; Bitcoin ve neredeyse diğer tüm kripto varlıkların dip yaptığı geçen hafta da tüm zamanların en yüksek seviyelerinde işlem görmekteydi.

Peki bu Dogecoin nasıl ortaya çıktı? Logoda yer alan sevimli ancak enteresan bakışlı köpeğin özel bir anlamı var mı?

Hikâyeye ‘doge’dan başlayalım. Nasıl okunduğu bile büyük tartışma yaratan ifade ağırlıklı olarak “doj” şeklinde telaffuz ediliyor. 2010 yılında Japon bir anaokulu öğretmeni olan Atsuko Sato, kişisel blog sayfasında Shiba-Inu cinsi Kabosu (mandalina şeklinde lime renginde bir turunçgil) adını verdiği köpeğinin fotoğraflarını paylaştı.
Fotoğraflardan birinde Kabosu’nun attığı ilginç yan bakış Reddit’e düştü. Daha sonra 4chan’de de boy göstermeye başlayan Kabosu, bir ‘meme’e yani bir internet fenomenine dönüştü.

‘Meme’ anlatmak, karikatür anlatmak kadar zor ancak deneyelim: Herhangi bir olaya sarkastik bir şekilde tepki vermek isteyen internet kullancıları, ‘Comic sans’ fontuyla ve bozuk bir İngilizceyle “Wow”, “such…”, “much…”, “so…” ifadeleri içeren görseller paylaşmaya başladı.

Doge nasıl bir kripto varlığa dönüştü?

Eğlenceli ve geleneksel bankacılık ücretlerinden muaf bir ödeme sistemi kurmaya karar veren iki yazılım mühendisi Billy Markus ve Jackson Palmer tarafından üretilen ve 6 Aralık 2013’te tanıtılan Dogecoin, internet aleminde varlığını hızlı bir şekilde büyütse de asıl patlamasını 2021’in başında yaşadı. Ocak 2021’in sonunda işlem hacmini 5 milyar doların üzerine taşıyan Dogecoin’in Reddit’teki r/dogecoin subreddit’inde 1.5 milyon takipçi yer almakta.
Elon Musk’ın Twitter’da destek paylaşımlarıyla yükselen ve şu an işlem hacmi 7.2 milyar doların üzerine çıkan Dogecoin, 25 Nisan itibarıyla 0.27 dolar seviyesinden işlem görüyor.

1 Ocak’ta 1 Dogecoin, 0.004 dolar değerindeydi. 19 Nisan’da 0.41 dolar seviyesine yükselen Dogecoin’in piyasa değeri ise yaklaşık 35 milyar dolar olarak gösteriliyor.

ABD’nin Dallas kentinde yaşayan 26 yaşındaki muhasebeci Alyssa Vazquez, Ocak ve Şubat aylarında eşiyle birlikte “şaka olsun diye” 600 dolar değerinde Dogecoin almış. Başladıklarında, kaybetmekten çekinmeyecekleri bir meblağ ile girmeye söz veren çiftin 600 doları, neredeyse 6 bin dolar oldu.

‘TAMAMEN ŞOKE OLMUŞTUM’

“GameStop olayının yaşandığı dönemde girmiştik. Dogecoin’in nasıl yükseldiği hakkında tweet’ler okumaya başladık” diyen Vazquez, Dogecoin’in bu denli yükselmesine inanamadıklarını “Eşime ‘Gördün mü’ diye mesaj attım. Tamamen şoke olmuştum” şeklinde ifade ediyor. Daha önce eşi ile Litecoin ve Ethereum’a yatırım yapan Vazquez, “Önceden çok güvenmiyorduk ama Bitcoin’in patlaması fikrimizi değiştirdi” diyor.
Alberta, Kanada’da yaşayan 26 yaşındaki elektrikçi Brayden Johnson için ise Dogecoin’in anlamı çok farklı. Geçen yıl Hudson adlı 15 yaşındaki Shiba Inu cinsi köpeğini kaybeden Johnson, Hudson’ın anısına Dogecoin’e yatırım yapmış. Bloomberg’e e-posta yoluyla hislerini ileten Johnson, “Ne zaman birisi ‘doge’ kelimesini kullansa onu düşünüyorum. ‘Meme’e dönüşen o şapşal yüz ifadesi gözümün önünde…” diyor ve yatırımıyla ilgili düşüncelerini ekliyor:

“İyi hissettiriyor zira kim fazladan paraya hayır der ki! Köpeğimi özlediğim için yaptığım bir yatırımın böyle güzel bir getirisi olması ayrıca daha tatlı kılıyor.”
Peki bu talebin sebebi ne olabilir?

Bir sebebi FOMO! Yani bir şeyleri kaçırma korkusu (fear of missing out) da denebilir. Çağımızın belası durumundaki bu hissiyat ile Dogecoin’i birleştiren nokta ise insanlardaki Bitcoin pişmanlığı… JonesTrading CEO’su Michael O’Rourke “İnsanlar erken dönemde Bitcoin’e girenlerin yaşadığı büyülü anı yaşamak istiyorlar” diyor.

‘VARLIK AMACINI BİLMİYORUZ’

2009’da ortaya çıktığından bu yana Bitcoin 21 milyon coin sınırı koymuş durumda. Dogecoin için böyle bir tavan yok. Ancak O’Rourke, “Spekülatif bir araç olması dışında Dogecoin’in varlık amacını henüz bilmiyoruz. Dogecoin hakkında spekülasyonlar yapan insanlar olduğu için, Dogecoin hakkında spekülasyonlar yapılıyor! Bu çok tehlikeli bir karışım” ifadelerini kullanmakta.
Dogecoin’in 1 Ocak 2021’den bu yana grafiği.

New Constructs adlı bir bağımsız araştırma şirketinin CEO’su olan David Trainer ise “Kaybetmekten korkmadığınız sürece speküle etmek istediğiniz yüklü bir miktar paranız varsa, Yankees’e bahis oynamak yerine bu yolu seçebilirsiniz. Sadece bu şekilde mantıklı olabilir…” şeklinde konuşuyor. Bazı kripto paraların fazlasıyla değerlendiğinin altını çizen Trainer, bu durumun ne kadar devam edeceğini kestirmenin güç olduğunu da vurguluyor.

“Yatırım ile spekülasyon arasındaki fark unutuldu” diyen Trainer’a ek olarak Facet Wealth’in kurucularından olan Brent Weiss ise Dogecoin’in ciddiye alınamayacak bir yatırım kategorisine girdiğini savunuyor ve “Tamamen şaka” diyor.

Ne olursa olsun piyasada 129 milyar adet Dogecoin bulunuyor. Elon Musk’ın desteği ve internet aleminin gücü ile Dogecoin bir amacı olmadan da varlığını sürdürebilir. Zira, bir şeyin bir amacının olmaması aslında tam olarak ‘meme’lerin de varlık amacı…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Dogecoin DOGE Elon Musk’ın Açıklamalarının Ardından %25 Arttı

    Son Dönemin Popüler 1000x yapması beklenen Coini FOX FİNANCE