Türkiye de ki Kripto Borsa Mağdurları, CİMER ve savcılığa yüzlerce başvuru yaptı.
Çiftlik Bank ve Thodex vurgunun ardından Türkiye’de yeni bir skandal yaşanıyor gibi duruyor. Son edinilen bilgilere göre yüzlerce Türk yatırımcı, fonlarını bir kripto borsasından çekemiyor. Ayrıca işlem yapma sıkıntısı yaşıyorlar. Olayın ardından kullanıcılar, Türkiye’deki yasal kuruluşlara resmen şikâyet yağdırdı. Mağdurlar, CİMER ve savcılığa yüzlerce başvuru yaptı.
Bu kripto para platformuna dikkat
Olayın yaşandığı kripto para platformu, merkezi İsviçre’de bulunan Minex Partner’dı. 2018 yılında İsmail Hassan tarafından kurulan platform, kullanıcılarına yüksek kazanç imkânı vaad ediyordu. Bu yaza kadar her şey normal gidiyordu. Yatırımcılar, bulut üzerinde çalışan platformda büyük kâr elde ediyordu. Ancak, 24 Haziran 2022 tarihi itibariyle işler değişti. Kullanıcılar, fonlarını sistemde görebilmelerine rağmen çekemiyorlardı. Bunun üzerine her ülkede yasal şikayetler başvurdu. Kullanıcılar, Minex Partner için dünya genelinde yüzlerce suç duyurusu yaptı. Bu olaydan Türkiye’deki kripto para yatırımcıları da mağdur oldu. Fonlarını çekemeyen yatırımcılar, soluğu CİMER ve savcılık gibi resmi kuruluşlarda aldı. Olaylara göre, Minex Partner platformunun patladığı ve yatırımcıları dolandırdığı iddiası güçleniyor. Şirketin kurucusu olan İsmail Hassan’ın konumu kimse tarafından bilinmiyor. Bununla birlikte, hiçbir kişi şu anda ona ulaşamıyor. Şimdiye kadar Hassan veya şirketteki herhangi bir yetkiliden resmi bir açıklama yapılmadı.
5 binin üzerinde mağdur var
Minex Partner platformunun şu ana kadar kaç kişinin fonlarını çaldığı belirsizliğini koruyor. Ancak mevcut olarak şirketin 4 ülkede faaliyet gösterdiği edinilen bilgiler arasında yer alıyor. Bununla birlikte mağdurların 5 binin üzerinde olduğu iddiası mevcut. Minex Partner kullanıcıları, olayların ardından soluğu sosyal medyada aldı. Mağdurların oluşturduğu grup, şimdiye kadar 5.000’in üzerinde kişiyi bünyesine kattı. Ek olarak Türkiye’de 250’nin üzerinde kişi CİMER’e şikâyet talebiyle ulaştı. 88 kişiyse doğrudan savcılığa gitti. Platformun tam olarak ne kadar kullanıcı fonuyla kayıplara karıştığı belirsizliğini koruyor. Türkiye’deki bir kullanıcı, 350 bin dolar değerindeki birikimini bu borsaya kaptırdı.
Bulut madenciliği yöntemiyle insanları mağdur ettiler
Edinilen bilgilere göre Minex Partner, kullanıcıları dolandırmak için bulut madenciliği yöntemini kullandı. Bu yöntemde kullanıcılar, tıpkı Bitcoin madenciliği gibi donanımları aracılığıyla yeni kripto paralar kazanıyor. Bu kazanım, işlemlerin doğrulanması karşılığında bir ödül olarak veriliyor. Bulut madenciliğinin normal madencilikten farkı ise çok basit. Buna göre kullanıcılar, madencilik işlemlerini bulut üzerinde yürütüyor. Yani tüm veriler ve kripto paralar, internetteki bir veri tabanına kaydediliyor. Son dönemde bulut madenciliği üzerinden insanları dolandıran projelerin sayısı artıyor. Bu nedenle, kripto yatırımcılarının bu tür platformlara giriş yaparken çok dikkatli olması gerekiyor.